Προς τι ο αναβρασμός και το σοκ των ημερών – από μαροκινούς και μη – όσον αφορά στην υπογεγραμμένη συμφωνία Μαρόκου-Ισραήλ με την οποία ξεκινούν εκ νέου οι διπλωματικές σχέσεις έπειτα από 20 χρόνια ;
Ας ανατρέξουμε λοιπόν στις άρτιες διπλωματικές σχέσεις ανά τους καιρούς, και στα αμφίδρομα συμφέροντα που υπήρχαν διαχρονικά μεταξύ των δύο χωρών.
Και αν ακόμα υπάρχουν αμφιβολίες, θα ήθελα να διευκρινίσω πως το Μαρόκο είναι μια χώρα πολυπολιτισμική που αποτελείται από τη σύζευξη των Αράβων-ισλαμιστών, Berber [amazighe] με τους Sahara-Hassanic [saharo-hassanie], που έχουν στη βάση τους αφρικανικές, ανδαλουσιανές, εβραϊκές και μεσογειακές επιρροές !!
Οι Εβραίοι του Μαρόκου προέρχονται από Εβραίους της Ανδαλουσίας και Εβραίους Βερβερίνους (ο γηγενής πληθυσμός της) που με την οικειοθελή μετανάστευση του 1952, μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, σήμερα αριθμούν πληθυσμό πάνω από 900.000 (Μαροκινό-Ισραηλίτες), και αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινότητα στο Ισραήλ.
Το Μαρόκο αναγνώρισε το Ισραήλ ως αυτοτελές κράτος το 1994 και υπήρξε διπλωματική αμφίδρομη παρουσία για οκτώ χρόνια στο Ραμπάτ και το Τελ Αβίβ, μέχρι τον τερματισμό των διπλωματικών αυτών σχέσεων στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι Ισραηλινοί με μαροκινή καταγωγή πάντα είχαν δικαίωμα επίσκεψης και ελεύθερης κυκλοφορίας από και προς το Ισραήλ συνήθως μέσω ιταλικών αερογραμμών!.
Τί σηματοδοτούν οι εξελίξεις αυτές λοιπόν ;
Το Μαρόκο αποφάσισε την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ εκμεταλλευόμενο την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με 3 αραβικές χώρες (Εμιράτα , Μπαχρέιν και Ομάν) που αποτελούσαν πάντα μοχλό πίεσης προς στο Μαρόκο ενάντια στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Αν και ο βασιλιάς του Μαρόκου ήταν και παραμένει ο πρόεδρος της Επιτροπής της Ιερουσαλήμ και φέρει τον τίτλο του πρίγκηπα των πιστών, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί από δω και πέρα, αλλά σίγουρα η επαναφορά των διπλωματικών σχέσεων είναι αναπόφευκτο γεγονός .