Γράφει ο Ζαν-Ντανιέλ Κολομπανί
Στους πολέμους και στα όπλα ξέρουμε συγκεκριμένες κατηγορίες όσον αφορά όλα τα στρατεύματα του κόσμου. Της ξηράς , του αέρος, το ναυτικό και του διαστήματος.
Τώρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη πέμπτη γενιά των όπλων και του Πολέμου.
Τα ηλεκτρονικά.
Από τις επαναλαμβανόμενες ειδήσεις το τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ φαίνεται να ειδοποιεί και να προετοιμάζεται εν μέσω πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας για τις πιο επικίνδυνες και εξελιγμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που έγιναν ποτέ.
Όλα τα κράτη και οι μεγάλες εταιρίες βασίζονται στο ίντερνετ και το ψηφιακό κόσμο για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Αυτό τους καθιστά απευθείας υπό την απειλή.
Η νέα κατηγορία αυτών τον πολέμων λέγεται “Cyber warfare” ο μέχρι πρότινος ουτοπιστικα μακρινός κυβερνοπόλεμος.
Μπορεί να καταστρέψει εν ριπή οφθαλμών όλη την οικονομία μιας χώρας η ακόμα το στρατό της, χωρίς να χρειαστεί ούτε μια σφαίρα….
Πώς λειτουργεί;
ποιοι είναι από πίσω,
Πότε χρησιμοποιείται,
ποιος το χρησιμοποιεί ;
ποιοι είναι τα θύματα ;
ποιοι είναι οι στόχοι;
Η Ελλάδα είναι έτοιμη;
Η Ελλάδα ήταν ποτέ θύμα αυτό το πολέμου;
Όλα αυτά θα απαντηθούν σε αυτό το άρθρο
εν καιρώ πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας και Ρωσίας- ΗΠΑ .
Η Ρωσία ως πρωταθλητής στο άθλημα έχει δικά της κυβερνητικά στελέχη κυβερνοχάκερς που πραγματοποιούν επιθέσεις συνεχώς προς πολλούς και διαφορετικούς στόχους…
Αναφέρω ότι οι ουκρανικές αρχές προχωράνε σε ευρεία ενδελεχή έρευνα για κυβερνοεπίθεση σε ιστοσελίδες του Υπουργείου Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων τους .
Και στις 7 Απριλίου έγινε επίθεση στους αλγόριθμους του Facebook και της Meta με σκοπό να επιτεθούν σε στελέχη της κυβέρνησης της Ουκρανίας…
Στις 25 Μαρτίου που μας πέρασε οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Ρωσία ότι πραγματοποιεί κυβερνοεπίθεση κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ.
Και στις 23 Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε συνάντηση με χιλιάδες αμερικανικές επιχειρήσεις και τους ειδοποίησε για τις Ρωσικές ηλεκτρονικές επιθέσεις και τους παρείχε υποδομές και τρόπους για να προστατευτούν από αυτές.
Στις 12 Απριλίου η Ρωσία σε μια οργασμική επίδειξη ισχύος επιτέθηκε σε ουκρανική εταιρεία ηλεκτροδότησης και έριξε στο σκοτάδι 2 εκατομμύρια ανθρώπους.
Πρωτοφανής ανακοίνωση στις 2 Μαΐου η κυβέρνηση της Γερμανίας ειδοποίησε τους πολίτες να προμηθευτούν από τα σούπερ μάρκετ συγκεκριμένα υλικά πρώτης ανάγκης για επιβίωση για 10μέρες , από τον φόβο κυβερνοεπίθεσης που θα μπορούσε να παραλύσει το όλο σύστημα της χώρας.
Όπως σας είπα το “Cyber warfare” , ο κυβερνοπόλεμος, δεν είναι πια ιστορία επιστημονικής φαντασίας.
Ήρθε η ώρα η κυβερνοασφάλεια να είναι η πέμπτη γενιά στρατού.
Τώρα όλες οι αναπτυγμένες οικονομικά χώρες δίνουν μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη του τομέα της ηλεκτρονικής ασφάλειας.
Φανταστείτε ότι η Σαουδική Αραβία είναι η δεύτερη ανάμεσα σε 193 χώρες και η πρώτη στην περιοχή της μέσης ανατολής και στην Ασία στο παγκόσμιο δείκτη για την κυβερνοασφάλεια.
Η Γερμανία ως παγκόσμια οικονομική δύναμη, ένας από τους σημαντικότερους κλάδους του στρατού της είναι ο τομέας της κυβενοασφάλειας και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τεχνικών προστασίας.
Το 2017, η Γερμάνια είχε στρατό πάνω από 13500 ηλεκτρονικούς στρατιώτες όπως ονομάζονται «Cyber soldiers” και αυτοί οι στρατιώτες δεν είναι σαν τους άλλους, έχουν πολύ υψηλή γνώση και βαρύ διαδικτυακό εξοπλισμό. πρέπει να ξέρετε ότι βασική διαφορά των κοινών με τους ηλεκτρονικούς στρατιώτες, είναι ότι ένας και μόνο μπορεί να κάνει επίθεση και να βλάψει συγχρόνως εκατομμύρια ανθρώπων.
Φανταστείτε πως ένας Ρώσος ηλεκτρονικός στρατιώτης έκοψε το ρεύμα σε 2 εκατομμύρια ουκρανών πολίτων .
Έχουμε και αλλά παραδείγματα …
Το 2016, οι Ρώσοι Χάκερς επιτέθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Κίεβο με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι πτήσεις και η εναέρια κυκλοφορία για πολλές ώρες ..
Κάτι πολύ σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι αυτές οι κυβερνοεπιθέσεις και ο κυβερνοπόλεμος δεν είναι απαραίτητο να γίνει με χρήση του ιντερνέτ ..
Αποδεικνύεται ότι το 2010 έγινε μια διείσδυση στο ιρανικό αντιδραστήρα και δημιούργησε ένα παγκόσμιο χάος χωρίς καν χρήση του Ίντερνετ ,έγινε με ένα φλασακι που δεν χρειάζεται τίποτα και το χάκαραν, με την απενεργοποίηση απλά της παροχής ρεύματος στον αντιδραστήρα.
Πολλές χώρες ανακοίνωσαν την δημιουργία τομέα κυβερνοασφάλειας στο στρατό τους, όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Ηνωμένο βασιλείο, Ιράν, και το ΝΑΤΟ το οποίο εγκαινίασε το «Cyber coalition Exercise”.
Από τις πιο επικίνδυνες επιθέσεις που μπορούν να συμβούν είναι στις υποδομές, στους Σταθμούς παραγωγής ενέργειας, στα πυρηνικά εργοστάσια και πυρηνικούς αντιδραστήρες, στα τρένα οπού μπορούν να ανακατέψουν τα δρομολόγια και τις σήραγγες, την πολιτική αεροπορία, να μην μπορεί κανένα αεροπλάνο να απογειωθεί ούτε να προσγειωθεί, ένα ανελέητο απόλυτο χάος…
Αυτά έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία το 2016.
Νοσοκομεία: όλα τα δεδομένα των νοσοκομείων τα ανακατεύουν η τα εξαφανίζουν.
Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι είμαστε στην τράπεζα και μας ενημερώνει ο υπάλληλος ότι έπεσε το σύστημα…κάτι που σίγουρα έχει τύχει στους περισσότερους από εμάς….και πόση πολύ ταλαιπωρία θα περάσουμε περιμένοντας μη έχοντας κάτι να κάνουμε ,
Τι θα γινόταν σε περίπτωση χακαρίσματος!!!!
Φανταστείτε λοιπόν όταν γίνεται επίθεση σε μια ολόκληρη χώρα πόσο πολύ μπορεί να παραλύσει. Καθώς ότι κάνουμε έχει άμεση σχέση με κάποιο σύστημα.
Αυτό το νέο ηλεκτρονικό όπλο έχει 2 είδη ,
υπάρχει το επιθετικό όπλο και το αμυντικό όπλο .
Όπως έγινε το 2019 στην πολιτεία της Βαλτιμόρης που δέχτηκε κυβερνοεπιθεση και παράλυσε όλη η πολιτεία για 21 μέρες, τράπεζες, νοσοκομεία, κυβερνητικές υπηρεσίες κλπ. και μετα από τρεις μήνες η πολιτεία της Νέας Ορλεάνης .
Και Ανακοίνωσαν και οι δυο πολιτείες κατάσταση έκτακτης ανάγκης σαν να ήταν σε πραγματικό πόλεμο , μόνο που σε αυτό το πόλεμο δεν έπεσε ούτε μια σφαίρα .
Γιατί η ζωή σταματάει η ροή της καθημερινότητας σταματάει, είναι όλα μέσω ιντερνέτ και ηλεκτρονικά ..όλη η ζωή μας είναι μέσω μιας οθόνης και αριθμών.
Πληρωμές μέσω ιντερνέτ , ρεύμα με ιντερνέτ , διαφήμιση , αγορές μέσω ιντερνέτ , η οικονομία και η πολιτικής όλης χώρας στηρίζεται στο ιντερνέτ .
Η Ελλάδα έχει γίνει πολλές φορές θύμα ηλεκτρονικών επιθέσεων με το τελευταίο τον Ιανουάριο του 2022 όπου έγινε επίθεση σε ψηφιακές υποδομές του κράτους, στη Βουλή, και τα νοσοκομεία Σωτηρία και Ασκληπιείο της Αττικής. Οπού έγινε προσπάθεια να υποκλέψουν στοιχεία.
Για την άμυνα της χώρας υπάρχουν διάφοροι φορείς και υπουργεία που εμπλέκονται σε αυτό .
Ενδεικτικά
Εθνικό CERT, παραμένει στην ΕΥΠ, και υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε θέματα ασφάλειας ηλεκτρονικών υπολογιστών (το οποίο διατηρεί συντονιστικό ρόλο).
Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ), η οποία είναι υπεύθυνη για την κυβερνοάμυνα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων σε καθημερινή βάση για την προστασία των πληροφοριακών δικτύων και υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων).
Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, η οποία λειτουργεί κυρίως με τη δίωξη των πράξεων (εννοώντας ότι δρα μετά την εκδήλωση της πράξης), σε αντίθεση με τους δύο προαναφερθέντες φορείς, που έχουν κυρίως ρόλο θωράκισης της χώρας. Σημειώνεται πως, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το συγκεκριμένο υπουργείο θα χαράσσει στρατηγικές και πολιτικές για τέτοιου είδους θέματα.
Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).
Όσον αφορά τώρα στον ιδιωτικό τομέα, επενδύουν στην κυβερνοασφάλεια κυρίως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και όσες εταιρείες εφάπτονται του χώρου, καθώς και εταιρείες τηλεπικοινωνιών. «Μικρότερες εταιρίες συνήθως δεν μπορούν να επενδύσουν στην κυβερνοασφάλεια, γιατί το κόστος είναι πολύ μεγάλο για αυτές ή/και γιατί δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο που να τις υποχρεώνει» .
Γενικά οι επιθέσεις στην Ελλάδα γινόταν με αρπαγή δεδομένων από ιδιώτες στο παρασκήνιο της Ransomware οικονομίας.. και τους αναζητούν ρήτρες κλπ..
*Μια συμβουλή σε όλους τις οικογένειες , επενδύσετε στην εκμάθηση και εκπαίδευση των παιδιών στην κυβεροασφάλεια και στην πληροφορική , δυστυχώς η χώρα μας έχει μεγάλη ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό καθώς η νέα τάξη πραγμάτων απαιτεί και νέες προοπτικές Άμυνας.. Τόσο ως χώρα όσο και σε προσωπικό επίπεδο.