Ο Μακρόν και η Ardern φιλοξενούν τη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι ενάντια στην απ’ ευθείας μετάδοση του εξτρεμισμού

Ο Μακρόν και η Ardern φιλοξενούν τη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι ενάντια στην απ’ ευθείας μετάδοση του εξτρεμισμού

Ο Γάλλος πρόεδρος, κ. Εμμανουέλ Μακρόν και η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, κα. Jacinda Ardern, θα φιλοξενήσουν παγκόσμιους ηγέτες καθώς και κορυφαίους επικεφαλής τεχνολογίας, την Τετάρτη στην έναρξη μιας φιλόδοξης νέας πρωτοβουλίας με στόχο την καταπολέμηση του εξτρεμισμού στο διαδίκτυο.

Η πρωτοβουλία, γνωστή ως “Κλήση του Christchurch”, ξεκίνησε από την Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, κα. Jacinda Ardern μετά από αυτο-περιγραφή ενός λευκού υπερ-επιστήμονα ο οποίος πυροβόλησε 51 ανθρώπους σε δύο τζαμιά στην πόλη της Νέας Ζηλανδίας τον Μάρτιο, σε μια από τις χειρότερες τραγωδίες της χώρας των τελευταίων χρόνων.
Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δεσμευτούν με υποσχέσεις για την εξάλειψη του τρομοκρατικού και βίαιου εξτρεμιστικού περιεχομένου στα κοινωνικά μέσα και σε άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Η πολιτική συνάντηση θα διεξαχθεί παράλληλα με μια πρωτοβουλία που δρομολόγησε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Emmanuel Macron, με τίτλο «Tech for Good», η οποία θα συγκεντρώσει 80 υπεύθυνους τεχνολογίας στο Παρίσι για να βρουν έναν τρόπο έτσι ώστε να λειτουργήσουν οι νέες τεχνολογίες για το κοινό καλό.

Η σύνοδος κορυφής έρχεται καθώς υπάρχει αυξημένη συνειδητοποίηση ότι η σημερινή κατάχρηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης από εξτρεμιστές, πρέπει να αντιμετωπιστεί, αφού ο εισβολέας του Christchurch μεταδίδει ζωντανά πλάνα στο Facebook μέσω κάμερας τοποθετημένης στο κεφάλι του.
Ντόρσεϊ, αλλά όχι Ζούκερμπεργκ
Η Ardern αποτελεί την κινητήρια δύναμη της συνόδου κορυφής του Παρισιού μετά την τραγωδία.
Η ηγέτης της Νέας Ζηλανδίας κέρδισε τεράστια διεθνή προβολή και σεβασμό μετά τις επιθέσεις, απευθυνόμενη προς τις μουσουλμανικές κοινότητες και υποσχόμενη μια ευρεία επίθεση κατά του εξτρεμιστικού περιεχομένου.
Άλλοι βασικοί ηγέτες που συμμετέχουν είναι ο Ιορδανός βασιλιάς Abdullah II, ο Καναδός Πρωθυπουργός, Justin Trudeau, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Theresa May και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.
Θα παραστούν επίσης αξιόλογες προσωπικότητες από τα τεχνολογικά και κοινωνικά δίκτυα, κυρίως ο ιδρυτής και επικεφαλής του Twitter, Jack Dorsey, ο οποίος θα έχει επίσης διμερείς συνομιλίες με την Ardern.
Ωστόσο, προς απογοήτευση ορισμένων, αξιοσημείωτη θα είναι η απουσία του επικεφαλής του Facebook, Mark Zuckerberg, ο οποίος πραγματοποίησε συνομιλίες στο Παρίσι με τον Macron την περασμένη εβδομάδα.
Ο «γίγαντας» των κοινωνικών δικτύων, δεχόμενος επιθέσεις από όλες τις πλευρές, για την αντίδρασή του στο βίαιο εξτρεμιστικό περιεχόμενο, θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρό του για τις παγκόσμιες υποθέσεις και τις επικοινωνίες Nick Clegg, πρώην βρετανός αντιπρόεδρος.
Η συνάντηση «Κλήσης του Christchurch» πρόκειται να ξεκινήσει γύρω στις 14:00 (GMT) και να ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου από την Ardern και τον Macron στις 16:00 (GMT).
Στη συνάντηση «Tech for Good» θα παραστεί επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της εκδήλωσης, Uber Dara Khosrowshahi, ο οποίος αργότερα θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον Macron.
«Κάντε αλλαγές»
Σε ένα άρθρο στην New York Times το Σαββατοκύριακο, η Ardern δήλωσε ότι η σφαγή στο Christchurch υπογράμμισε “μια τρομακτική νέα τάση” στις εξτρεμιστικές αγριότητες.
“Σχεδιάστηκε για να μεταδίδεται στο Διαδίκτυο. Ολόκληρη η εκδήλωση μεταδίδονταν ζωντανά … η κλίμακα αυτής της φρικτής τηλεοπτικής προσέγγισης ήταν συγκλονιστική », έγραψε.
Η Ardern είπε ότι το Facebook αφαίρεσε 1.5 εκατομμύρια αντίγραφα του βίντεο εντός 24 ωρών από την επίθεση, αλλά εξακολουθούσε να βρίσκεται μεταξύ εκείνων που κατά λάθος είδαν στιγμιότυπα, όταν έπαιζε αυτόματα στα τροφοδοτούμενα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης.
«Ζητάμε και από τα δύο έθνη, και τις ιδιωτικές εταιρείες να κάνουν αλλαγές για να αποτρέψουν την ηλεκτρονική δημοσίευση τρομοκρατικού περιεχομένου, να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική και ταχεία απομάκρυνσή του και να αποτρέψουν τη χρήση της ζωντανής ροής ως εργαλείο για τη μετάδοση τρομοκρατικών επιθέσεων» έγραψε στο «The Times».
Οι αξιωματούχοι της Νέας Ζηλανδίας δήλωσαν ότι βρήκαν στο πρόσωπο του Macron, έναν φυσικό εταίρο για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εξτρεμισμού, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα, ότι το status quo είναι απαράδεκτο.

“Ο Macron ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που κάλεσε την πρωθυπουργό μετά την επίθεση, και έχει ήδη επισημάνει ως προτεραιότητα την κατάργηση τρομοκρατικών στιγμιότυπων σε απευθείας σύνδεση”, δήλωσε η πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας, Jane Coombs, τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους.
“Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί μια παγκόσμια απάντηση”, είπε.
Γαλλική προεδρική πηγή, δήλωσε, ότι ήρθε η ώρα οι εταιρείες τεχνολογίας να «προβλέψουν τη σωστή αξιοποίηση των χαρακτηριστικών τους».
Οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα κληθούν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, ανέφερε η πηγή, για παράδειγμα διατηρώντας τη ζωντανή μετάδοση σε λογαριασμούς κοινωνικών μέσων, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν αναγνωρισθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *