Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟ-ΝΑΖΙΣΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟ-ΝΑΖΙΣΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μελετώντας τον πίνακα των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών και παρατηρώντας την άνοδο των εθνικιστικών και ακροδεξιών- νέο – ναζιστικών ομάδων, όπως σηματοδοτείται από τα ποσοστά της Λεπέν στη Γαλλία (για πρώτη φορά πρώτη…), του Σαλβίνι στην Ιταλία, του Φάρατζ στη Βρετανία, του Καντίνσκι στην Πολωνία και του Όρμπαν στην Ουγγαρία, οδηγούμαστε σε απαισιόδοξα συμπεράσματα για έναν επερχόμενο «νέο-συντηρητικό χειμώνα». Η υπό διαμόρφωση νέα κατάσταση στην Ευρώπη θυμίζει σε συγκεκριμένα σημεία το κλίμα που είχε δημιουργηθεί σε ΗΠΑ και Βραζιλία αμέσως μετά την εκλογή των Τραμπ και Μπολσονάρου.
Όπως είναι γνωστό, μέχρι πρόσφατα υπήρχε στην Ευρώπη και δραστηριοποιούνταν πολιτικά μία μόνο ομάδα που εκπροσωπούσε τους ακροδεξιούς και τους νέο-ναζί.
Ωστόσο, τώρα έχουν σχηματοποιηθεί τρεις ομάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που στρέφονται κατά του βασικού πυρήνα των αρχών της Ευρώπης, κατά της ίδιας της ιδιοσυστασίας της: Οι ευρωσκεπτικιστές, οι ακροδεξιοί και οι νέο-ναζί. Σε κάθε περίπτωση, οι παραδοσιακά ακροδεξιοί προσπαθούν με έντονο τρόπο να αποφύγουν την ταύτισή τους με τους αντισημίτες και τους νέο-ναζί.
Ωστόσο, αυτή τη φορά καταγράφονται και σημαντικά αισιόδοξα στοιχεία:
α) Η Λεπέν ήρθε πρώτη αλλά κατέγραψε σοβαρή απώλεια της τάξης του 1.5% στα ποσοστά της σε σύγκριση με τις εκλογές του 2014 παρά το «λίφτινγκ» που έκανε στο κόμμα της.
β) Στην Αυστρία το FPO ήρθε τρίτο καταγράφοντας σημαντική απώλεια 2.2%, πάντοτε σε σύγκριση με το 2014.
γ) Στην Ισπανία το Vox έλαβε ποσοστό 6.5% στις ευρωεκλογές, ενώ ένα μόλις μήνα πριν είχε πάρει πάνω από 10% στις εθνικές εκλογές.
δ) Στη Φιλανδία οι ακροδεξιοί παρέμειναν στάσιμοι με ποσοστό 13.3%.
ε) Στην Ολλανδία το κόμμα του Τ. Μποντέ ήρθε τέταρτο με 11%, ενώ το κόμμα του Βίλντερς συρρικνώθηκε στο 4.1% καταγράφοντας σημαντική πτώση στα ποσοστά του.
στ) Στην Ιταλία ο Σαλβίνι ήρθε βέβαια πρώτος με πάνω από 30%, αλλά στις δημοσκοπήσεις έφτανε και το 37%.
ζ) Στη Γερμανία το ακροδεξιό AFD πήρε 11% έναντι 12.6 % που είχε πάρει στις εθνικές εκλογές του 2017 καταγράφοντας πτώση της τάξης του 1.6%.
η) Στην Ελλάδα η ναζιστική Χρυσή Αυγή έχασε 280.000 ψήφους, και πήρε ποσοστό 4.5% πέφτοντας στην 5η θέση από την 3η που κατείχε.
θ) Στην Ουγγαρία το πάλαι ποτέ ναζιστικό κόμμα Γιόμπικ έπεσε στο 6.5% όταν είχε πάρει 14.67% στις ευρωεκλογές του 2014.
Εξαιρετικά αισιόδοξο είναι το μήνυμα, ότι παρόλο που υπάρχει άνοδος των νέο -ναζιστικών κομμάτων σε διάφορες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, η πτώση τους στην Ελλάδα ήταν αισθητή. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη γενναιότητα και στην αποδοχή του διαφορετικού από την ελληνική κοινωνία, στοιχείο που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής ιστορίας.
Διαχρονικά, οι Έλληνες ως φιλόξενος λαός έχουν αποδείξει πολλές φορές την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που οι ίδιοι έχουν βιώσει σε διάφορες ιστορικές στιγμές.
Αν και η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να εμφανιστεί σαν κάτι «νέο» στην αντίληψη του μέσου Έλληνα, υπάρχει σταθερά η βεβαιότητα των ψηφοφόρων ότι αν πάρουν την εξουσία, θα γίνουν και αυτοί σαν τα «συστημικά» κόμματα, ίσως και χειρότερα. Αντίστοιχο, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το FPO της Αυστρίας, μετά την αποκάλυψη του βίντεο που δείχνει στέλεχός του να διαπραγματεύεται ιδιαίτερα προνομιακή οικονομική στήριξη ολιγαρχών με ανταλλαγή κρατικά συμβόλαια.
Αυτή η συνειδητοποίηση από τους ψηφοφόρους ανακόπτει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η ακροδεξιά δεν έχει άνοδο και δεν αποτελεί ακόμη κίνδυνο. Φαίνεται όμως μια πιο ισορροπημένη εικόνα των εξελίξεων που γεννά συγκρατημένη αισιοδοξία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *