Η διπλωματία της Τουρκίας διαχρονικά βασίζεται στην προκλητικότητα προς τις χώρες της Δύσης.
Οι σχέσεις με το Κατάρ
Η σχέση του Κατάρ με την Τουρκία ενισχύθηκε την περίοδο του οικονομικού εμπάργκο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Τότε η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για να κλείσει deal τροφοδότησης της αγοράς του Κατάρ με αντάλλαγμα στρατιωτική βάση, ενώ στη συνέχεια το Κατάρ ενισχύει την οικονομία της Τουρκίας με πετροδολάρια την ώρα που η Δύση προκήρυξε οικονομικό πόλεμο. Όλα τα παραπάνω συνέβαιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης ΗΠΑ – Τουρκίας.
Οι σχέσεις με τη Ρωσία
Η Τουρκία για να κινήσει την προσοχή της Δύσης, προσανατολίζει τη διπλωματία και την άμυνα της προς την Ρωσία με αγορά εξοπλιστικών συστημάτων, τα S400 και την εκπαίδευση των Τούρκων στην πυρηνική τεχνολογία για την δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου.
Οι σχέσεις με το Ισραήλ το Πακιστάν και την Ινδία
Η Τουρκία ξέρει ότι η σχέση της με το Ισραήλ έχει φτάσει στο τέλος της μετά την επανεκλογή του Μπεναμίν Νετανιάχου. Έστρεψε λοιπόν την προσοχή της σε ισλαμικά κράτη που έχουν κοινό εχθρό το Ισραήλ. Επίσης, ενίσχυσε τη συνεργασία της με την Ινδία η οποία έστρωσε το χαλί στο να μπει η Τουρκία με ανταλλάγματα στα αμυντικά σχέδια του Πακιστάν. Από την πλευρά του το Πακιστάν , ως πυρηνική χώρα θα βοηθήσει και την Τουρκία στο εργοστάσιο της αλλά και στην αμυντική βιομηχανία της.
Θέλω να επισημάνω και τον ρόλο που έπαιξε η Τουρκία στην ένταση που υπήρχε μεταξύ του Κατάρ και του Πακιστάν. Το Κατάρ είχε κλείσει τον εναέριο χώρο του για το Πακιστάν. Η Τουρκία διαμεσολάβησε όμως και το θέμα λύθηκε.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με όλες προηγούμενες χώρες της δίνουν αμυντική συνεργασία και θρησκευτικούς συμμάχους.
Ο ρόλος του Στρατάρχη Χάφταρ και η επίμαχη συμφωνία με τη Λιβύη
Και έτσι η διπλωματία βρήκε ότι ο Στρατάρχης Χάφταρ που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης, δεν έχει συμμάχους από τη Δύση- εκτός της Γαλλίας – που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κυβέρνησή του να πολέμα την τροφοδοσία με όπλα από την Τουρκία στο καθεστώς της Τρίπολης το οποίο έχει αναγνωριστεί διεθνώς.
Όσον αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με τον Χάφταρ πρέπει να επισημάνω τα εξής:
1. Έχει στο επιτελείο του αποφοίτους ελληνικών στρατιωτικών σχολών, αλλά και ο ίδιος είναι απόφοιτος ελληνικής στρατιωτικής σχολής.
2. Να σημειωθεί πως ο στρατηγός έχει αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση.
3. Πολέμησε και εξαφάνισε το ISIS από τα εδάφη τα οποία έχει στον έλεγχό του.
Οι ελληνικές Αρχές ήξεραν όλες τις κινήσεις της Τουρκίας με το καθεστώς της Τρίπολης . Αλλά δεν αποφάσισαν να προσχωρήσουν σε δημόσιες επαφές με τον στρατηγό, λόγω του ότι οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν αναγνωρίσει το καθεστώς της Τρίπολης.
Αποτέλεσμα, να προβεί η Τουρκία σε αυτή τη συμφωνία μαμούθ που γίνεται λόγος την τελευταία εβδομάδα. Και Η Βουλή της Λιβύης να την απορρίπτει . Ετσι φανηκε οτι η άμεση αντίδραση της Ελλάδας είχε αποτέλεσμα.
Ο Πρωθυπουργός φέρνει τους πάντες στην Ευρώπη αλλά και το ΝΑΤΟ προ των ευθυνών τους και σηκώνει ανάστημα κατά της προκλητικότητας των γειτόνων.
Η Τουρκία προσπαθεί να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι για την ΑΟΖ, κίνηση που η ελληνική διπλωματία πρέπει να αποτρέψει.
Ζαν-Ντανιέλ Κολομπανί