Ο Κορωναϊός , η νόσος ο βιολογικόs πόλεμοs και τα συμπεράσματα

Ο Κορωναϊός , η νόσος ο βιολογικόs πόλεμοs και τα συμπεράσματα

Γράφει ο Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί
19/03/2020
Νομίζετε ότι η Αμερική δημιούργησε το Κορωνοϊό όπως διαρρέουν κάποιοι για να χτυπήσει την οικονομία της Κίνας ή το αντίθετο, με βάση τον οικονομικό πόλεμο μεταξύ τους;
Μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Πόλεις κλείνουν, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων μολύνονται, χιλιάδες είναι τα θύματα τα οποία καθημερινά πολλαπλασιάζονται.
Εξαπλώνεται από χώρα σε χώρα, σαρώνει την οικονομία και η φήμη του μεγαλώνει… Σάρωσε στην Κίνα, σαρώνει το Ιράν, την Ιταλία, απειλεί την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Κανείς δεν είναι ασφαλής.
Αυτός ο Κορωνοϊος πόσα εκατομμύρια ανθρώπους θα σκοτώσει;
Η Πανδημία «H Ισπανική γρίπη» το 1918 μόλυνε το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους, παραπάνω από τα θύματα του πρώτου παγκόσμιου πολέμου.
Η πανδημία είναι το χειρότερο είδος κρίσης όμως άνθρωποι με διαφορές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να απαλλαγούν από αυτή.
Σήμερα κάτι το οποίο είναι 5 εκατομμύρια φορές μικρότερο από εσένα θα προκαλέσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας και την αναγκαστική διαμονή εντός του σπιτιού. Λόγος μοναδικός στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ήταν αυτό που στην Κίνα περιόρισε πάνω από εξήντα εκατομμύρια ανθρώπους και επέβαλε την ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη Κίνα ως το Ιράν, την Ιταλία και αλλού.
Ήταν αυτό που προκάλεσε χιλιάδες θανάτους και μόλυνε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.
Είναι το νέο Κορωναίο «2019 novel coronavirus SARS-CoV-2” .


Για να καταλάβουμε το πρόβλημα ας πάμε λίγο πίσω στο χρόνο, στο Δεκέμβρη του 2002.
Πριν από αυτή τη χρονική στιγμή, η επιστήμη ασχολούνταν με παρόμοια περιστατικά όπως τη λεγόμενη στεφανιαία νόσο μια ίωση που προκαλεί ρίγη, και είναι απαραίτητη η διαμονή στο σπίτι και η χορήγηση ζεστών αφεψημάτων για την ανάρρωση. Αλλά αυτή η ρομαντική ιστορία θα τελειώσει με την μετάλλαξή του σε έναν αδίστακτο κατά συρροή δολοφόνο.
Μιλάμε εδώ για τον SARS αυτό που ονομάζεται «Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Συνδρόμο».
Ο SARS εμφανίστηκε στην Βόρεια Κίνα και εξαπλώθηκε σε όλο το κόσμο σε 3 μόλις εβδομάδες.
Αυτός ο ιός μόλυνε περίπου 8000 άνθρωποι και σκότωσε πάνω από 800 ανθρώπους σε 32 χώρες Τώρα ας μεταφερθούμε στο 2012 όπου ο Αιγύπτιος γιατρός Μοχάμεντ Αλί Ζαχαρία αποκάλυψε την εμφάνισή νέου ιού στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας που μοιάζει με τον SARS, αλλά δεν διασπείρεται εύκολα στην κοινότητα.
Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν πολύ μεγάλο.
Η νέα κατάσταση ονομάστηκε «οξύ αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV)», μόλυνε 1500 ανθρώπους και σκότωσε 800 ..

MΟι MERS και SARS μοιάζουν στον νέο ιό (Κορωναίο) σε ένα πράγμα, την πηγή του.
Οι ιοί ξεκίνησαν από τον κόσμο της άγριας ζωής, εξαπλώθηκαν στα ζώα, μετά μεταμορφωθήκαν σε ζελέ και μεταδόθηκαν στους ανθρώπους.
Στην περίπτωση του ΚορωνοΪου, εμφανίστηκε στην αγορά θαλασσινών τροφίμων, ενώ άτομα που είχαν επισκεφθεί στην Ουχάν της Κίνας λένε ότι πωλούνται παράνομα θαλασσινά, πουλερικά και κουνέλια σε κλούβες.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διάσημο Αμερικάνικο πανεπιστημιακό περιοδικό Jama, δεν είναι βέβαιο ότι οι ιοί που μεταφέρονται από τα ζώα στους ανθρώπους ήταν πάντα το πρόβλημα .
Μαζί με τους SARS, MERS και Κορωναίο υπάρχουν και άλλα παραδείγματα όπως ο HIV, ο EBOLA και η Γρίπη των πτηνών και τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η νέα πηγή του Κορωνοϊού είναι οι νυχτερίδες.

Τα συμπτώματα του Κορωναϊού
ΟΟι ιοί είναι παθογένεις παράγοντες πολύ μικροί, τόσο μικροί που τα ίδια τα βακτηρίδια δεν μπορούν να τους δουν όταν μπαίνουν στο ανθρώπινο σώμα. Κατά τη διάρκεια της εξόδου τους από τα κύτταρα η ανοσία του σώματος λειτουργεί, προκειμένου να αντισταθεί, προκαλώντας τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας.
Η ναυτία, η διάρροια αλλά και η δυσκολία στην αναπνοή είναι συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος.
Στη περίπτωση όμως του ΚορωνοΪού είτε δεν υπάρχουν συμπτώματα είτε είναι πολύ ήπια είτε υπάρχει ένα αίσθημα συμφόρησης πίεσης.
Τα συμπτώματα της συμφόρησης στον λαιμό και την ουρά πρόκειται να απομακρυνθούν, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις, το θέμα συνεχίζετε για περίπου δύο εβδομάδες και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Ποιοι μπορούν να νοσήσουν από τον Κορωνοϊό;
Σύμφωνα με το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών στα κατά προσέγγιση δεδομένα των εβδομήντα δύο χιλιάδων περιπτώσεων, επιβεβαιώνεται ότι ο Κορωνοϊός έχει μια μέση επίδραση σε περισσότερο από το 80 τοις εκατό των ανθρώπων, ακριβώς όπως μια απλή γρίπη. Στο 14 τοις εκατό η κατάσταση είναι λιγότερο επικίνδυνη ενώ στο 5 τοις εκατό οι περιπτώσεις είναι σοβαρές και χρήζουν μια κρίσιμη αξιολόγηση της κατάστασης.
Υπάρχουν δυο βασικούς παράγοντες που έχουν σχέση με την επικινδυνότητα του Κορωνοϊού. Οι καρδιακές και αγγειακές παθήσεις (υψηλή αρτηριακή πίεση – καρδιακή ανεπάρκεια, σάκχαρο) και η ηλικία .
Κάτω των 40 ετών η θνησιμότητα είναι πολύ μικρή (0,2%), ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ηλικία.
Σε ότι αφορά στα παιδιά μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί θάνατοι.

Ποιοι μπορούν να νοσήσουν από τον Κορωναϊό ;
Σύμφωνα με το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών στα κατά προσέγγιση δεδομένα των εβδομήντα δύο χιλιάδων περιπτώσεων, επιβεβαιώνοντας ότι ο Κορωναϊός έχει μια μέση επίδραση σε περισσότερο από 80 τοις εκατό των ανθρώπων ακριβώς όπως μια απλή γρίπη 14 τοις εκατό λιγότερο επικίνδυνη και 5 τοις εκατό σοβαρές περιπτώσεις που χρειάζονται μια κρίσιμη αξιολόγηση της κατάστασης
Υπάρχουν δυο βασικές παράγοντες που έχουν σχέση με την κινδυνοτητα του Κορωναϊού. Όσοι νοσούν από καρδιακές και αγγειακές παθήσεις « υψηλή αρτηριακή πίεση – καρδιακή ανεπάρκεια» , σάκχαρο και το δεύτερο είναι η ηλικία.
Κάτω από τα 40 η θνησιμότητα είναι πολύ μικρή στο 0,2% , και όσον αφορά τα παιδιά μέχρι τώρα δεν έχει δείξει κανένα θάνατο και αυξάνει τον κίνδυνο της θνησιμότητας όσο ανεβαίνει η ηλικία μέχρι τα 80.

Η Θεραπεία του Κορωναϊού
Μέχρι τώρα όπως όλα δείχνουν υπάρχουν πειράματα από διάφορα ερευνητικά κέντρα, όμως δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο κατά του Κορωνοϊού. Μην περιμένετε κάτι από τα φαρμακεία, η μόνη διαθέσιμη θεραπεία είναι απομόνωση και η απαγόρευση των συναθροίσεων του κόσμου ώστε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης.
Έχετε σκεφτεί γιατί δεν ακούμε πια τίποτα για το SARS;
Όταν σταμάτησε η μετακίνηση πληθυσμών, σταμάτησε και ο ιός και παράμεινε η μεταφορά του από τα ζώα, σε συνθήκες που το επιτρέπουν.
Τώρα αυτό κάνουν όλες οι χώρες του κόσμου για να διακόψουν την διασπορά του ιού σε μεγάλο αριθμό των πολιτών. Απαγορεύουν τη μετακίνηση σε πολλά επίπεδα.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο Κορωνοϊός είναι πανδημία.

Το μέλλον του Κορωναϊού
Μπορεί τώρα να αναρωτιέστε, ποιο είναι το μέλλον του Κορωνοϊού;
Ο Κορωνοϊός θα συνεχίσει την διασπορά και την ύπαρξη του στην κοινότητα μας;
Και πόσοι θα μολυνθούν και θα πεθάνουν;
Στις 27 Ιανουάριου οι μολυσμένοι παγκοσμίως ήταν 76 χιλιάδες και σήμερα είναι πάνω από 300 χιλιάδες.
Και με βάση την στατιστική που έχουν βγάλει οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου για την διατήρηση της υγείας και της ιατρικής, σε θερμές περιοχές ο Κορωνοϊός μπορεί να μολύνει πάνω από 500 χιλιάδες άτομα και εκατομμύρια σε λίγους μήνες.
Αυτό είναι το αισιόδοξο ενδεχόμενο.
Αλλά το χειρότερο είναι ότι μόνο στην Κίνα μπορούσε να μολύνει 650 εκατομμύρια.

Τέλος του Κορωναϊού
Το καλοκαίρι μπορεί να σταματήσει ο Κορωνοϊός λόγω του ότι παρόμοιοι ιοί σταματάνε με τις ψηλές θερμοκρασίες αλλά δυστυχώς δεν είναι επιβεβαιωμένο , καθώς από την ίδια κατηγορία ιών ο “MERS” μόλυνε άτομα στην Σαουδική Αραβία τον θερμό Αύγουστο . Στο τέλος της διαδρομής μπορεί ο Κορωνοϊός να συνεχίσει την ύπαρξη του και μπορεί να είναι τη μορφή εποχιακής γρίπης κάθε χειμώνα στην Κίνα ή σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τώρα δόθηκε σε όλους τους ερευνητές ανά τον κόσμο η δυνατότητα να βρουν και να κάνουν δοκιμές (στις ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία , Ιαπωνία και στο κινεζικό στρατιωτικό βιολογικό κέντρο) για να βρεθούν αντισώματα, εμβόλια και φάρμακα.
Επιστήμονες από το “Εθνικό Επιστημονικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ – NIH” κατάφεραν να φτάσουν στην αλληλουχία DNA που παρήγαγε μια από τις σημαντικές πρωτεΐνες που ευθύνονται για την ικανότητα του ιού να μολύνει τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει μια μελλοντική δυνατότητα κατά την οποία εδώ και μερικούς μήνες έχει ανακαλυφθεί ένα νέο εμβόλιο που εμποδίζει την προσκόλλησή του σε ανθρώπινα κύτταρα.
Ωστόσο, τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες που μπορεί να αναδειχτεί το φάρμακο ή το εμβόλιο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις γρίπης που σκότωσαν ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε κάθε μία από τις επιδημίες του 1957 και 1968 και μπορεί να μην συμβεί τίποτα.

Για αυτό πρέπει να προσέχετε πολύ.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τον Κορωναϊό;
Υπάρχει ένα σύνολο πολύ αποτελεσματικών μέτρων που μπορούν να προστατεύσουν τη ζωή σας. Σύμφωνα με την μελέτη του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, μπορεί να μειωθεί η μόλυνση έξω από την Κίνα κατά ένα ποσοστό 70% . Ξεκινήστε να πλένετε τα χεριά σας με σαπούνι πολλές φορές για 20 δευτερόλεπτα την φορά .
Για να γνωρίζεται το ένα τρίτο του πληθυσμού γενικά δεν το κάνει.
Να αποφεύγετε όσο μπορείτε τους χώρους συναθροίσεων.
Να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο, τα μάτια και τη μύτη σας συνεχώς. Και αν αρρωστήσετε μην βγαίνετε από το σπίτι.

Πανικός
Ο πιο επικίνδυνος σύμβουλος είναι ο πανικός. Οι Πολίτες στις ΗΠΑ , τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ιταλία, για παράδειγμα, έσπευσαν στις αγορές για να προμηθευτούν διάφορα αγαθά εν όψει της καταστροφή. Ωστόσο στην Κίνα η κατάσταση είναι χειρότερη. Η οικονομία έχει υποχωρήσει σαφώς και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι δεν θα ανακάμψει σύντομα λόγω του φόβου ότι όλες οι χώρες του κόσμου δεν θα συναλλάσσονται πια με αυτήν.
Το γεγονός αυτό τη στιγμάτισε και θα την συνδέει με αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τέλος, οι ταινίες και οι πολλές δημοσιεύσεις στο Google, παρουσιάζουν μια εικόνα πολύ τρομακτική για τον ιό. Και επειδή ο κόσμος παίρνει πληροφορίες από εκεί, καλό θα είναι να αποφεύγετε τον ανεξέλεγκτο φόβο και τον πανικό, τηρώντας απλά τους βασικούς κανόνες προστασίας και να περιμένετε την άνοιξη ..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *