Το παιχνίδι των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών

Το παιχνίδι των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών

Η Κίνα είναι μία χώρα που ξοδεύει δισεκατομμύρια για υποκλοπές, έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία.
Έχει δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικές κατασκοπευτικές μύγες. Κατασκοπεύει την Αμερική και την Ευρώπη για να αποκτήσει νέες τεχνολογίες. Κατασκοπεύει τις εταιρείες, δημιουργώντας απομιμήσεις και στη συνέχεια τις ανταγωνίζεται στις αγορές. Πρόκειται για μια χώρα που αποκτά το 8% του ΑΕΠ της από την απομίμηση γνωστών μαρκών και ξένων λογισμικών. Είναι μία χώρα που αν είσαι πληροφοριοδότης της , θα αποτελείς στόχο με αποτέλεσμα οι μυστικές της υπηρεσίες να ενημερωθούν για τους φίλους, συνάδελφους και τα μέλη της οικογένεια σου.

Η Κίνα και οι μυστικές υπηρεσίες της

Πως η χώρα μετατρέπει όλον τον λαό της σε κατασκόπους ;

Η αρχή


Η σύγχρονη ιστορία των κινέζικων μυστικών υπηρεσιών ξεκινάει την δεύτερη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα από τον Τσιανγκ Κάι Σεκ “Chiang Kai-shek”, ο άνθρωπος που ηγήθηκε την κίνηση της ενωμένης Κίνας και έγινε ο πρώτος πρόεδρός της το 1928. Αλλά η πρώτη οργανωμένη μυστική υπηρεσία στην σύγχρονη Κίνα εμφανίστηκε από τον κουμουνιστή Καν Τσουνγκ κατά τη πρώτη 40ετια του προηγούμενου αιώνα και ονομάστηκε «διεύθυνση κοινωνικών υποθέσεων».

Η δράση των κινέζικων μυστικών υπηρεσιών διατηρήθηκε εσωτερικά για πολλές δεκαετίες και η εξωτερική της δράση δεν ξεκίνησε πριν τα μέσα της 50ετίας, δηλαδή μετά την ίδρυση της λεγομένης «κεντρικής διεύθυνσης ανακρίσεων».

Η Μεγάλη αλλαγή

Με τον άνοδο του Τενγκ Σιαοπίνγκ στην προεδρία της Κίνας τη δεκαετία του 70 ξεκίνησε η χρυσή εποχή των μυστικών υπηρεσιών με τη σύσταση του υπουργείου δημοσίας Ασφάλειας που μετατράπηκε σε κεντρική υπηρεσία πληροφοριών.
Όλες οι επίσημες και ανεπίσημες υπηρεσίες πληροφοριών, με εξαίρεση τον στρατό, βρίσκονται υπό την διοίκηση της. Οι πρέσβεις δεν είναι πλέον οι κύριες πηγές…κατασκοπίας αλλά οι δημοσιογράφοι, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές, καθώς και οι εταιρείες.

Υπηρεσίες πληροφοριών από το ναδίρ στο ζενίθ

Το υπουργείο δημόσιας Ασφάλειας είναι η ανώτατη αρχή πληροφοριών στη χώρα, και στηρίζεται από την μονάδα εργασίας «Danwei» που ενώνει όλους τους πολίτες με το κουμμουνιστικό κόμμα. Επίσης η συγκεκριμένη μονάδα διατηρεί όλους τους φακέλους των μελών του κόμματος καθώς και στοιχεία για τις οικογένειές τους.

Ακόμα και ως μέλος σε οποιαδήποτε εργασιακή μονάδα μπορείς να στρατολογηθείς για να εκτελέσεις κάθε αποστολή εκ μέρους της Πατρίδας, όπως αναφορές σε συνάδελφους , φίλους και μέλη της οικογένειας σου.

Υπάρχει επίσης το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης της χώρας που στρατολογεί πράκτορες με χαμηλές δεξιότητες και μπορεί να στείλει δεκάδες ανθρώπους για να εκτελέσουν την ίδια αποστολή με στόχο τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών και την ανάλυση τους για λεπτομερή και καλύτερα αποτελέσματα.

Όσον αφορά στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, κατασκοπεύει ξένες τεχνολογίες για την ανάπτυξη του στρατού, ενώ σκοπός της είναι και η συλλογή πληροφοριών μέσω πρακτόρων της σε Βιετνάμ, Μακάο ,Ταιβάν, και Χονγκ Κονγκ.
Επίσης ασχολείται και με τις στρατιωτικές συμφωνίες για πώληση κινεζικού στρατιωτικού υλικού σε όλον τον κόσμο υπό την κάλυψη των διεθνών μεσιτών οπλών. Παράλληλα η συγκεκριμένη υπηρεσία στρατολογεί διπλωμάτες και ξένους πράκτορες. Τέλος πάνω από όλα αυτά υπάρχει και το έβδομο γραφείο που διευθύνει τις ψηφιακές επιχειρήσεις πληροφοριών μέσω της στρατολόγησης χιλιάδων χάκερς υπό την ονομασία «ψάρια στον ωκεανό».

Τα «ψάρια στον ωκεανό»

Η κεντρική τους αποστολή είναι η συλλογή πληροφοριών και η παρακολούθηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στις χώρες που ζούν.
Εκτελούν ποικιλία υπηρεσιών και πολλαπλές αποστολές. Είναι όμως σοκαριστικό το γεγονός ότι το 70% των επιχειρήσεων πληροφοριών της Κίνας εκτελείται από κέντρα που δεν έχουν καμία σχέση με την κατασκοπία, όπως τα πανεπιστήμια και τα ΜΜΕ , επιχειρήσεις που σύμφωνα με την πολιτική «κομμάτια του παζλ» ,συλλέγουν όσο μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών μπορούν, με στόχο τα πιο ακριβή αποτελέσματα.
Η συμμετοχή των ιδιωτικών και δημοσίων εταιριών ανέρχεται περίπου ,από το 2000, στο 48% των καταγεγραμμένων υποθέσεων κατασκοπίας , και είναι ένα ποσοστό μεγαλύτερο από την συμμέτοχη του υπουργείου ασφάλειας και της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Πάνω από το 7%.

Η Κινεζική DARPA

Στα χνάρια των Ηνωμένων Πολιτειών , η Κίνα διαθέτει εθνικό οργανισμό άμυνας, επιστήμης, τεχνολογίας και βιομηχανίας (Σαστεντ), και είναι αντίστοιχος της Υπηρεσίας Αμυντικών Προηγμένων Ερευνητικών Έργων των ΗΠΑ (DARPΑ). Η υπηρεσία πληροφοριών δεν διαφέρει από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων , και το υπουργείο παιδείας που παρακολουθεί τους φοιτητές στο εξωτερικό και τους στρατολογεί για ασφαλίτες.
Εύχομαι να μην σας αρέσει η ιδέα …αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να σας προκαλέσει τη περιέργεια να γνωρίσετε κάποιες ενημερώσεις…

Για να γίνεις πράκτορας των κινέζικων υπηρεσιών πληροφοριών:

Πρώτον, πρέπει να είσαι πανεπιστημιακός και να μην έχεις ταξιδέψει στο εξωτερικό.
Δεύτερον, να μιλάς πάνω από μια ξένη γλώσσα, αλλά αν δεν ξέρεις καμία, η υπηρεσία παρέχει δωρεάν μαθήματα!
Τρίτον, χρειάζεται πίστη στο έθνος και στο κόμμα, και εδώ μια σημαντική συμβουλή: μην προσπαθήσεις να αποστατήσεις, υπάρχει το ένατο γραφείο στην εσωτερική ασφάλεια του οποίου η αποστολή είναι να πολεμά την οποιαδήποτε ενδεχομένη αποστασία και την αποτροπή της.

Τι κάνει ο πράκτορας

Κάθε αξιωματικός ηγείται πολλών ανθρώπων διεσπαρμένων σε όλον τον κόσμο, και με βάση ένα έγγραφο που την διέρρευσε στα wikileaks, μόνο στις ΗΠΑ οι πληροφοριοδότες των Κινέζων είναι εκατοντάδες χιλιάδες με βάση τις εκτιμήσεις του FBI. Μάλιστα δεν είναι μόνο άτομα οι πληροφοριοδότες αλλά και εταιρίες φάντασμα που φτάνουν στις 3.000.

Ο πιο επιτυχημένος πράκτορας στην ιστορία της Κίνας

Το όνομά του ήταν Larry Wu-tai Chin, Αμερικάνος υπήκοος με κινεζική καταγωγή, . Υπήρξε υπάλληλος των Αμερικάνων μυστικών υπηρεσιών, αλλά στην πραγματικότητα ήταν κινέζος διπλός πράκτορας.
Δούλευε 30 χρονιά αόρατος μέχρι που τον ανακάλυψαν το 1984 για πρώτη φορά και φυλακίστηκε. Αυτοκτόνησε στο κελί του το 1986.

Τι προσδοκεί η Κίνα από την κατασκοπία

Αυτό που ενδιαφέρει την Κίνα είναι η σύγχρονη βιομηχανική τεχνολογία, στρατιωτική αλλά και μη.
Μπορεί να το κάνει αυτό και με άλλους τρόπους όπως επιστημονικά προγράμματα ανταλλαγής ή μέσω της κινέζικης κυβέρνησης ή ιδιωτικών εταιριών και αυτό μπορεί να ονομαστεί «κατασκοπία των εταιριών στο σύστημα των κινέζικων υπηρεσιών κατασκοπίας»

Και σε αντίθεση με τις τοπικές κινέζικες εταιρίες η κατασκοπία κατευθύνεται και στην αγορά ξένων εταιριών τεχνολογίας και βιομηχανίας για την ενίσχυση της τεχνικής επιρροής της , όπως έγινε με την Κινεζική εταιρία «Avatar integrated Systems” που αγόρασε την αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ «AtopTech” το 2018.

Τέλος υπάρχει και η απευθείας επένδυση κεφαλαίων στις εταιρίες τεχνολογίας, που μόνο στην Αμερική έφτασε τα 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, αλλά η απόκτηση οικονομικής και τεχνικής γνώσης της Κίνας είναι ακόρεστη. Με σκοπό την τεχνική αριστεία και την επιτυχία, το σύνθημα είναι «παραγωγή στην Κίνα 2025»

Για τον λόγο αυτό προσλαμβάνει χάκερς για να αποκτήσουν τα τεχνικά μυστικά και να κλέψουν τις πατέντες ευρεσιτεχνίας, σύμφωνα με έκθεση του 2018, του οργανισμού crowdstrike για την ασφάλεια του Διαδικτύου. Όπως αναφέρει η έκθεση, η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα στις προσλήψεις χάκερς τους οποίους χρησιμοποίησε για να διεισδύσουν σε διαφόρους τομείς των ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας τσιπ στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού κατάφερε να κατασκοπεύει την εταιρία Supermico, τη μεγαλύτερη παραγωγό μητρικών πλακετών στον κόσμο , για να παράγει βελτιωμένα αντίγραφα και να τα πουλάει στις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου, όπως την Amazon και την Apple.
Και δεν είναι μόνο η ΗΠΑ το μοναδικό έδαφος κατασκοπείας , αλλά και η Ευρώπη. Στα τέλη του 2010 η Renault σταμάτησε 3 υπάλληλους που δούλευαν σε ένα εξελιγμένο πρόγραμμα κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκίνητων και τους κατηγόρησε για διαρροή μυστικών του προγράμματος στην Κίνα με αντάλλαγμα τεράστια χρηματικά ποσά.

Συμφωνία που καταγράφηκε τότε ως η μεγαλύτερη οικονομική επένδυση της κινέζικης κατασκοπείας από την εποχή του “larry wu-tai chin”. Το 15% των ευρωπαϊκών εταιρειών κατήγγειλε γεγονότα κλοπής δεδομένων μεταξύ του 2015 και του 2017.

larry wu-tai chin
Και για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος με νούμερα, καταγράψτε αυτή την πληροφορία:
Εκτιμάτε ότι ο λογαριασμός ηλεκτρονικής κατασκοπίας μόνο στην Ευρώπη ανέρχεται στο ύψος άνω των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως !!

Η οικονομία των ΗΠΑ χάνει ετησίως περίπου 320 δισεκατομμύρια δολάρια από την κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων. Το Κογκρέσο εκτιμά ότι οι κλοπές πνευματικών δικαιωμάτων από την Κίνα οδήγησαν στην απώλεια δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Απεναντίας το 8% του κινεζικού ΑΕΠ προέρχεται από την παραποίηση έργων, την απομίμηση προγραμμάτων και προϊόντων ξένης παραγωγής.

jerry chun shing lee “CIA”

Η Κίνα έφτασε σε σημείο να στρατολογήσει και πρώην αξιωματούχο της CIA “Jerry Chun Shing Lee” με σκοπό να μπορέσει να παραβιάσει το πρόγραμμα κωδικοποιημένης επικοινωνίας της αμερικανικής υπηρεσίας και να το τερματίσει.

Η προσπάθεια παραβίασης της CIA αποκάλυψε πράκτορες και πληροφοριοδότες της ΗΠΑ. Επίσης στην Κίνα εκτελέστηκαν 20 κινέζοι πράκτορες που δούλευαν για την CIA.

Η Κίνα λοιπόν δεν έχει σκοπό μόνο την εμπορική επιτυχία αλλά ψάχνει να αποδείξει την αξία της με το να ανταγωνιστεί τη «δυτική κυριαρχία». Και έχει τα μέσα για να το πετύχει αυτό με

εκατομμύρια κατασκόπους σε όλον τον πλανήτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *