Χάνοντας η Δύση το Αφγανιστάν, ες αεί…

Χάνοντας η Δύση το Αφγανιστάν, ες αεί…

Το Αφγανιστάν ανά τους αιώνες, υπήρξε μήλον της έριδος και μοχλός πίεσης τόσο κατά των γειτονικών χωρών όσο και κατά των μεγάλων δυνάμεων, αφού είναι τεράστιας σημασίας η στρατηγική και γεωπολιτική του θέση μεταξύ ανατολής και δύσης. Αποτελούσε δε, στόχο των υπερδυνάμεων από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μέχρι και τις μέρες μας ακριβώς για αυτό το λόγο.

Θυμάμαι ότι ήμουν στην Αίγυπτο την 13 Νοεμβρίου 2001, όταν οι δυνάμεις της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ Βόρειας Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), έμπαιναν στην θριαμβευτικά στην πρωτεύουσα Καμπούλ, έχοντας εξοστρακίσει τους Ταλιμπάν. Η αμερικανική υπερδύναμη, είχε απαντήσει ταχύτατα και συντριπτικά, στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, που είχε εξαπολύσει η Αλ Κάιντα, με αρχηγό τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, σε Αμερικάνικο έδαφος. Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, πρώην σύμμαχος των Αμερικανών και δημιούργημα αυτών ως ανάχωμα στην επέκταση της τότε Σοβιετικής Ένωση στην περιοχή, ως «freedom fighters» δηλαδή των τότε Μουτζαχεντίν, απολάμβανε ασυλία στα εδάφη των Ταλιμπάν και ήταν η «αφορμή» για την συντριπτική ήττα των Ταλιμπάν. Οι Σοβιετικοί, που ήταν οι πρωταρχικοί «εχθροί» αρχικά των Μουτζαχεντίν και στην συνέχεια των Ταλιμπάν, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, θα ακολουθούσε το Σοκ και Δέος στο Ιράκ. Οι περισσότεροι Δυτικοί πολιτικοί, αναλυτές και δημοσιογράφοι υποκλίνονταν μπροστά στην επίδειξη αμερικανικής ισχύος. Το σχέδιο των νεοσυντηρητικών στην κυβέρνηση του Μπους τζούνιορ για έναν Νέο Αμερικανικό Αιώνα μέσω του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας” φαινόταν, στα μάτια πάρα πολλών, να δικαιώνεται.

Είκοσι χρόνια μετά, η Σοβιετική Ένωση έχει καταρρεύσει και στην θέση της βρίσκεται η Ρωσία ως υπερδύναμη ενώ τα πράγματα έχουν πάρει ξανά επικίνδυνη τροπή με την Μέση Ανατολή να φλέγεται και τους Ταλιμπάν και άλλα εξτρεμιστικά ισλαμικά κινήματα να καλπάζουν προς την εξουσία. Σε 2 εβδομάδες οι ΗΠΑ θα τιμήσουν την εικοστή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά, στην Καμπούλ θα κυματίζει η άσπρη σημαία των Ταλιμπάν με τη μαύρη επιγραφή της Σαχάντας του Ισλάμ (Δεν υπάρχει Θεός εκτός από τον Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του Θεού !). Ο πιο μακρύς πόλεμος στην ιστορία της Αμερικής τελείωσε, την Κυριακή, 15 Αυγούστου, με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο για την υπερδύναμη των ΗΠΑ.

Σε πλήρη αντίθεση με το παρελθόν, η συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης, η «μαμά Ρωσία», η οποία υπήρξε ο μοναδικός εχθρός των Μουτζαχεντιν (και των ΗΠΑ), οι οποίοι επί της ουσίας υπήρξαν ο κεντρικός μοχλός της δημιουργίας των Ταλιμπάν, είναι πλέον φίλα προσκείμενη χώρα.

Μετά την σαρωτική νίκη των Ταλιμπάν και την άτακτη φυγή των δυτικών δυνάμεων από την Καμπούλ, η Ρωσική, είναι η πρώτη πρεσβεία στην Καμπούλ που προστατεύεται από τους Ταλιμπάν ενώ οι Ρώσοι πράκτορες είναι εκείνοι που έβγαλαν πρώτοι την είδηση της φυγής του πρώην πρόεδρου του Αφγανιστάν Ασράφ Γκανί, ο οποίος υπεξαίρεσε το δημόσιο χρήμα της χώρας!

Ο Ορυκτός πλούτος που εκμεταλλεύονται οι Ταλιμπάν, με έσοδα πάνω από 30 δις ετησίως, καταλήγει στο Πακιστάν και τη Ρωσία και κάπως έτσι αποδεικνύεται η άρρηκτη σχέση των 2 χωρών με τους Ταλιμπάν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Πακιστάν είναι η χώρα που φιλοξενεί την έδρα των Ταλιμπάν από την δημιουργία τους 1994 ενώ στο Κατάρ βρίσκονται εκτός από το κέντρο τύπου των Ταλιμπάν και άλλοι εκτελεστικοί βραχίονες των τρομοκρατών!

Η Κίνα, που έχει έλλειψη ουρανίου, γειτονική χώρα με το Αφγανιστάν δήλωσε ότι θα συνεργαστεί και δεν θα κλείσει την πρεσβεία της στην Καμπούλ !

Το Σιιτικό Ιράν είναι το μοναδικό χαμένο κράτος από την νέα κατάσταση στο Αφγανιστάν που θα προστεθεί στην υπάρχουσα συμμαχία Τουρκία – Κατάρ – Πακιστάν – ΡΩΣΣΙΑ !

Επεξηγώ παρακάτω το ρόλο κάθε χώρας σε αυτή τη συμμαχία

Κατάρ : ο χρηματοδότης και ο από παλιά φιλόξενος συγγενής της ηγεσίας των Ταλιμπάν και της διαπραγματευτής τους με τις ΗΠΑ.
Πακιστάν : πυρηνική και στρατιωτική συμμαχία της Τουρκίας .
Τουρκία : ο σταθερός πελάτης της Ρωσίας για το νέο πυρηνικό αντιδραστήρα όσον αφορά την τεχνογνωσία.
Σε μια δήλωση του Πρώην Σαουδάραβα Υπουργού Εσωτερικών «οι Ταλιμπάν έχουν ουαχαμπιτική ιδεολογία δηλαδή το «Δόγμα της ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ»

Η νέα Σαουδική Αραβία της δεκαετίας του 70-80 χτίζεται στο Αφγανιστάν στο ρόλο του φτωχού κλωνοποιημένου συγγενή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *