ETIAS – Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών.

ETIAS – Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών.

Περίπου 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι από περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο επωφελούνται από ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από τα τέλη του 2022, αυτοί οι ταξιδιώτες που απαλλάσσονται από τη βίζα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια ταξιδιού ETIAS πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Η ΕΕ δεν θα είναι η πρώτη που θα εισαγάγει ένα τέτοιο σύστημα: εδώ και πολλά χρόνια, οι ταξιδιώτες που απαλλάσσονται από τη βίζα έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για άδεια ταξιδιού για να εισέλθουν στις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Αυστραλία.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιού – ETIAS – αναπτύσσεται για να διατηρεί υψηλό επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξασφαλίζοντας παράλληλα ομαλή διέλευση συνόρων για τους ταξιδιώτες.

Επί του παρόντος, οι συνοριακές αρχές στην Ευρώπη αξιολογούν εάν οι ταξιδιώτες που απαλλάσσονται από τη βίζα ενέχουν κίνδυνο ασφάλειας, δημόσιας υγείας ή μετανάστευσης όταν έχουν ήδη φτάσει στα σύνορα.
Το ETIAS θα επιτρέψει να γίνει αυτή η αξιολόγηση πριν ξεκινήσουν οι ταξιδιώτες το ταξίδι τους.

“Το ETIAS είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας ψηφιοποίησης της διαχείρισης των συνόρων μας, βοηθώντας στη διασφάλιση της επανέναρξης της διεθνούς κινητικότητας στον κόσμο μετά τον COVID με υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και ασφάλειας”, δήλωσε πρόσφατα ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex, Fabrice Leggeri.

Η διαδικασία αδειοδότησης στην πράξη

Ακριβώς όπως στην περίπτωση του Καναδά, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, οι ταξιδιώτες θα υποβάλουν αίτηση για την ευρωπαϊκή άδεια ταξιδιού διαδικτυακά, είτε χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο ETIAS είτε την εφαρμογή για κινητά. Θα πρέπει επίσης να πληρώσουν το τέλος των 7 EUR.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ηλεκτρονική εφαρμογή θα διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά για να ολοκληρωθεί.
Το σύστημα θα συγκρίνει αυτόματα τα προσωπικά δεδομένα που υποβάλλουν οι αιτούντες με τα δεδομένα που έχουν ήδη αποθηκευτεί σε διάφορα πληροφοριακά συστήματα της ΕΕ. σε περίπτωση «κτυπήματος», η αίτηση θα υποβληθεί σε χειρωνακτική επεξεργασία από την Κεντρική Μονάδα ETIAS, η οποία διαχειρίζεται η Frontex και θα διαβιβαστεί στις Εθνικές Μονάδες ETIAS στα κράτη μέλη για τελική αξιολόγηση.

Αναμένεται ότι περίπου το 97% θα γίνει αποδεκτό στην αυτοματοποιημένη διαδικασία εντός 96 ωρών. Το υπόλοιπο 3% θα αποφασιστεί από τις Εθνικές Μονάδες ETIAS.

Η άδεια ETIAS θα ισχύει για τρία χρόνια για ολόκληρο το έδαφος της ζώνης Σένγκεν, ή έως ότου λήξει η ισχύς του ταξιδιωτικού εγγράφου που χρησιμοποίησε ο αιτών – όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο.

Προκλήσεις

Η εγκατάσταση του ETIAS απέχει πολύ από ένα απλό έργο. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες καθώς το σύστημα θα πρέπει να είναι πολύ ασφαλές όχι μόνο επειδή θα πρέπει να επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων αιτούντων, αλλά θα πρέπει επίσης να συνδεθεί με μια ποικιλία βάσεων δεδομένων όπως το SIS, VIS, EES, Eurodac και ECRIS-TCN. Επί του παρόντος, πολλά από αυτά τα συστήματα δεν «μιλούν» μεταξύ τους, οπότε η διαλειτουργικότητά τους είναι απαραίτητη.

Λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα και την πολυπλοκότητα αυτού του έργου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι 34 θεσμικοί φορείς συνεργάζονται στενά για να το πραγματοποιήσουν. Αυτές περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Frontex που ιδρύει την κεντρική μονάδα, τον eu-LISA που αναπτύσσει τα συστήματα πληροφορικής, την Ευρωπόλ που θα παρέχει τα δικά της δεδομένα για τον έλεγχο ασφάλειας της εφαρμογής και τις αρχές κάθε μιας από τις 30 ευρωπαϊκές χώρες επί του παρόντος στη διαδικασία σύστασης των εθνικών μονάδων ETIAS.

Τελευταίες εξελίξεις

Ενώ οι περισσότερες προετοιμασίες γίνονται στα παρασκήνια, αυτός ο μήνας έχει ήδη δει τα πρώτα, απτά αποτελέσματα.

Την περασμένη εβδομάδα 41 νέα μέλη του προσωπικού προσχώρησαν στον Frontex για να εργαστούν στην κεντρική μονάδα ETIAS. Περιλαμβάνουν 28 χειριστές εφαρμογών ETIAS, δύο ομαδάρχες και 11 χειριστές υποστήριξης ταξιδιωτών και μεταφορέων, οι οποίοι δοκιμάζουν επί του παρόντος το σύστημα που αναπτύχθηκε από τον eu-LISA.

Μόλις το ETIAS τεθεί σε λειτουργία, θα επεξεργαστεί και θα εξετάσει αιτήσεις από ταξιδιώτες που απαλλάσσονται από τη βίζα, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για άδεια ταξιδιού ETIAS και εκτελούν λειτουργίες παροχής υπηρεσιών υποστήριξης για την υποστήριξη αιτούντων και μεταφορέων ETIAS. Αναμένεται ότι ο αριθμός του προσωπικού της Κεντρικής Μονάδας ETIAS θα αυξηθεί σε πάνω από 200 τα επόμενα χρόνια. Ελέγξτε εδώ αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον ρόλο του Frontex στην ETIAS.

Η μεταφορά από και προς το σκάφος έχει επίσης προχωρήσει αυτόν τον μήνα: από εδώ και πέρα, οι αερομεταφορείς και οι θαλάσσιοι αερομεταφορείς, καθώς και διεθνείς αερομεταφορείς που μεταφέρουν ομάδες από ξηράς με πούλμαν μπορούν να εγγραφούν τόσο για το σύστημα εισόδου/εξόδου (EES) όσο και για το ETIAS στο eu-LISA δικτυακός τόπος. Η εγγραφή επιτρέπει στους αερομεταφορείς να πραγματοποιούν ένα ερώτημα στα συστήματα πληροφορικής της ΕΕ πριν μεταφέρουν επιβάτες στον χώρο Σένγκεν, όπως είναι η υποχρέωσή τους σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή των μεταφορέων, επισκεφθείτε τον ιστότοπο eu-LISA.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *