Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΛΕΜΙΩΣΕΙ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΛΕΜΙΩΣΕΙ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

Πριν από 60 χρόνια, μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Robert Schuman έκανε μια ιστορική πρόταση για τη θεμελίωση μιας ενωμένης Ευρώπης.
“Στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, είναι σημαντικό να προβληματιστούμε και να αναζητήσουμε έμπνευση από τα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Σήμερα, η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Από το 2008, η Ε.Ε κλονίστηκε από μια άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, αλλά πρέπει να παραμείνει ενωμένη και ισχυρή. Η Ευρώπη υπήρξε η απάντηση σε πολλά προβλήματα του παρελθόντος και εξακολουθεί να είναι η μόνη απάντηση για τα σημερινά προβλήματα.
Εκτός από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, το Ευρωπαϊκό σχέδιο δέχεται επιθέσεις από εξτρεμιστές. Οι εξτρεμιστές από τη δεξιά και την αριστερά αναπτύσσουν λαϊκιστικές ρητορείες και τακτικές χειραγώγησης προκαλώντας αναμνήσεις από τα χρόνια πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Συνεπώς, όλοι οι εταίροι του Ευρωπαϊκού σχεδίου έχουν τώρα περισσότερο από ποτέ την ευθύνη να εξηγήσουν και να πείσουν τους πολίτες ότι η ΕΕ δεν είναι το πρόβλημα – όπως ισχυρίζονται οι εξτρεμιστές – αλλά η λύση. Από αυτή την άποψη, ο ρόλος του Ε.Σ και όλων των άλλων φιλοευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων θα είναι καθοριστικής σημασίας για την προσέγγιση των πολιτών της Ευρώπης. Εάν θέλουμε πραγματικά να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ της Ε.Ε και των πολιτών, τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού και πολιτικοποίησης της Ευρώπης.
Τέλος, όπως δήλωσε ο Ρόμπερτ Σούμαν στις 9 Μαΐου 1950: «Η Ευρώπη δεν θα γίνει όλα αμέσως ή σύμφωνα με ένα ενιαίο σχέδιο. Θα κατασκευαστεί βάση συγκεκριμένων επιτευγμάτων ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *