ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ

Αναζητούνται:  Περισσότεροι πολυπολιτισμικοί υποψήφιοι

Οι ευρωβουλευτές και οι έγχρωμοι πολιτικοί καλούν τις πολιτικές ομάδες να επιλέξουν

υποψηφίους από διαφορετικά υπόβαθρα για τις επόμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές σε λιγότερο από ένα χρόνο, η αναπληρώτρια της Ιταλικής ομάδας S&D,

Cécile Kyenge λέει, “Ελπίζω να δω περισσότερους έγχρωμους πολιτικούς στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. ” και συνεχίζει λέγοντας “Τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να υποστηρίξουν τους έγχρωμους Ευρωπαίους ώστε να επιδιώξουν να γίνουν υποψήφιοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενθαρρύνοντας τις κοινότητες των μειονοτήτων να συμμετέχουν σε πολιτικά ζητήματα».

 

Μιλώντας μετά το πρώτο μέλος της ΕΕ Αφρικανική Κάθοδος (PAD) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον

Μάιος, η Kyenge είπε ότι ο σκοπός του γεγονότος ήταν να τιμήσει και να αναγνωρίσει

τις συνεισφορές των έγχρωμων Ευρωπαίων. Ήταν, επίσης, “μια ευκαιρία να εγείρω

– ζητήματα που αφορούν τη φυλετική βία και την Αφροφοβία, η οποία συχνά παραβλέπεται

από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. ” Περισσότερα από 400 άτομα παρακολούθησαν το συνέδριο,

από όλη την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ.

Ο στόχος της εβδομάδας PAD ήταν να κάνει τα άτομα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να

“Ρίξουν μια ματιά γύρω τους και να δουν την υποεκπροσώπηση των έγχρωμων Ευρωπαίων

και των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής και τη σχέση τους με την εργασία στις Ευρωπαϊκές δομές». Οι συμμετέχοντες συζήτησαν επίσης την ευρύτερη διάκριση που αντιμετωπίζουν

μη λευκοί Ευρωπαίοι και άνθρωποι Αφρικανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με την Ιταλίδα αντιπρόεδρο, «Ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες της έγχρωμης κοινότητας, οι ακτιβιστές και οι νέοι συγκεντρώθηκαν στο Κοινοβούλιο για αυτό το θέμα. Έδειξαν ότι είναι εδώ, ότι υπάρχουν». Για την Kyenge αυτό το συνέδριο ήταν μόνο η αρχή. Μελλοντικές εκδηλώσεις “θα λειτουργήσουν σε μια πραγματική στρατηγική βασισμένη στις στοχευμένες δράσεις που ξεκίνησαν από την εβδομάδα PAD.”

Ο Claude Moraes, πρόεδρος της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η συγκέντρωση δημιούργησε έναν ανοιχτό και ειλικρινή χώρο για σημαντικές συζητήσεις σχετικά με

τις διαρθρωτικές ανισότητες και τις διακρίσεις ». Ο βρετανός αναπληρωτής, πιστεύει ότι το κύριο συμπέρασμα της εβδομάδας PAD ήταν ότι « η ορατότητα, τα ακλόνητα οράματα για την ένταξη

και μια ολιστική ανταπόκριση για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, των διακρίσεων

και της ανισότητας,  είναι απαραίτητα ». Πρόσθεσε επίσης ότι,« Αυτό το γεγονός είναι το πρώτο βήμα προς πιο συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των ιστορικών ανισορροπιών και των προκαταλήψεων ».

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει τους περισσότερους έγχρωμους ευρωβουλευτές, σύντομα θα αποχωρήσει από την ΕΕ. Ως εκ τούτου, δήλωσε ο Moraes, “Πρέπει να υπάρξει περισσότερη εκπροσώπηση των έγχρωμων πολιτικών ειδικά μετά Brexit.  Πρόκειται για αντιπροσωπίες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες επί του παρόντος πιέζουν και μιλούν ανοιχτά για ζητήματα κατά του ρατσισμού. Άλλοι θα πρέπει να πάρουν το προβάδισμα στην μετά Brexit εποχή».

Αλλά, τόνισε ότι , “Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν πραγματοποιηθούν πολιτικές ρητορικές αλλαγές από όλες τις πλευρές ». Ο κ. Jean Lambert, βουλευτής της Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, θα ήθελε να δει το Κοινοβούλιο να αντικατοπτρίζει τον διαφορετικό πληθυσμό της Ευρώπης. “Αυτό λείπει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.” Για τον Lambert, γεγονότα όπως η εβδομάδα PAD ήταν ζωτικής σημασίας “, καθώς υπογραμμίζουν την έλλειψη εκπροσώπησης των πολιτών της Αφρικής όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά σε όλα τα επίπεδα, καθώς και στην υποεκπροσώπηση των εμπειριών, των συνεισφορών και των ιδεών τους. ”

Για να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός σε όλη την Ευρώπη, ο Βρετανίδα βουλευτής ήθελε να δει μια πιο αποτελεσματική εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας για την ισότητα. Κάλεσε όλες τις πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου να ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής να βρεθούν ως Ευρωβουλευτές, έχοντας “συμπεριλαμβανομένων προσεκτικότερων  προσεγγίσεων πιθανών υποψηφίων και ενεργό συμμετοχή με διαφορετικές κοινότητες».

Ο Βέλγος αναπληρωτής της ομάδας ALDE,  Hilde Vautmans, ήταν ικανοποιημένος από την εβδομάδα PAD και επισήμανε ότι “οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής βρίσκονται αντιμέτωποι

καθημερινά με προκαταλήψεις και διακρίσεις. Στο σχολείο, στο χώρο εργασίας και στην αγορά στέγης, αντιμετωπίζουν εμπόδια ή ακόμα και πλήρη ρατσισμό».

Για τον Vautmans, η απάντηση ήταν «να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και στον δημόσιο διάλογο, να κατανοήσουμε την ιστορία, τη συμβολή και την παρουσία αυτών των ανθρώπων στην Ευρώπη». Τόνισε ότι τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο. «Είναι καιρός εμείς, η κοινότητα, στο σύνολό της, να υψώσουμε τη φωνή μας και να πούμε όχι στον ρατσισμό».

H Mischa Thompson, σύμβουλος πολιτικής της Αμερικής και ομιλήτρια στη διάσκεψη, επεσήμανε ότι, όπως η Αμερική, έτσι και ο πληθυσμός της Ευρώπης γινόταν πιο πολυπολιτισμικός και αυτό έπρεπε να αναγνωριστεί.

Τόνισε επίσης,  ότι οι άνθρωποι από εθνικές μειονότητες ήθελαν να συμμετάσχουν πιο ενεργά στη δημοκρατική διαδικασία των χωρών τους.

Στις ΗΠΑ, τόσο τα Ρεπουμπλικανικά  όσο και τα Δημοκρατικά κόμματα δημιούργησαν διαφορετικά συστήματα για την πρόσληψη υποψηφίων από διαφορετικά υπόβαθρα. “Αν κοιτάξετε σε ένα από τα κόμματα, μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι από διαφορετικά υπόβαθρα κρατώντας θέσεις κλειδιά».

Στη σημερινή κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Donald Trump, υπάρχουν δύο μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου από εθνικές μειονότητες, η Elaine Chao και ο  Ben Carson.  Ο Αμερικανός Πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Nikki Haley, προέρχεται από ινδικό υπόβαθρο.  O Thompson το συγκρίνει αυτό με την ΕΕ, όπου, “φαίνεται να υπάρχει έλλειψη διαφορετικότητας σε ορισμένες από τις ανώτερες θέσεις.  Έχουμε αξιωματούχους που είτε προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο είτε έχουν εταίρους που προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο μεταναστών».

Ο Killion Munyama, αφρικανικής καταγωγής και εκπρόσωπος του Πολωνικού Κοινοβουλίου,

προειδοποίησε πως πολιτικοί δεξιών κομμάτων, τροφοδοτούσαν τη χώρα του με συναισθήματα

κατά των μεταναστών  και των Μουσουλμάνων.

“Ο λαϊκισμός είναι στην πραγματικότητα ένα πρόβλημα στην Πολωνία σήμερα. Τα κόμματα που τονίζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Βέλγιο, χρησιμοποίησαν πολιτικά συνθήματα όπως «είμαστε εδώ για να προστατέψουμε τον πολωνικό λαό» ή «είμαστε εδώ για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει Ισλάμ» ή «δεν είναι ευπρόσδεκτοι οι μουσουλμάνοι». Το δικαίωμα αυτό τροφοδοτεί το φόβο του άγνωστου».

Ωστόσο, ο Malcolm Momodou Jallow, σύμβουλος της πόλης του Μάλμο, επεσήμανε τις συνεχείς απειλές θανάτου που αντιμετώπισε μαζί με την οικογένειά του ως μαύρος πολιτικός στη Σουηδία, παρά το γεγονός ότι είναι μια χώρα η οποία είναι διάσημη για την προοδευτική αποδοχή των προσφύγων. Eίπε ότι αυτό είχε αποθάρρυνεi άλλους μη- λευκούς, δίνοντας παραδείγματα ψεύτικων ειδήσεων όπου είχε κατηγορηθεί για βιασμό ανθρώπων ή ψεύτικες φωτογραφίες του όπου απεικονίζοντας ως σκλάβος. «Όταν οι άνθρωποι βλέπουν κάτι σαν αυτό , λένε« δεν θέλω μια τέτοια ζωή, δεν μπορώ να βάλω την οικογένειά μου και την ασφάλειά μου σε κίνδυνο με τον ίδιο τρόπο που το κάνατε εσείς».  Όπως και ο Moraes, φοβάται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ, και η προσπάθεια για ίσα δικαιώματα μπορεί να χάσει την δυναμική της. «Ελπίζω ότι ακόμη και με Brexit, όσον αφορά την πολιτική δυναμική και αυτό που κάνουμε εδώ στην εβδομάδα PAD, το έργο μας θα συνεχιστεί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *