Ομιλία στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο “Διαχείριση Κρίσεων στον τομέα Υγείας”

Η Μεταναστευτική Υγεία: Νομοθετικό πλαίσιο και Δράση

Κύριες και κύριοι των επαγγελματικών σωματείων και δημοσίων φορέων, ένστολοι,  επιστήμονες, καθηγητές, ιατροί, νοσηλευτές,

Θα ήθελα επί τη ευκαιρία, να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και να συγχαρώ τους φορείς που πρωτοπόρησαν διοργανώνοντας αυτό το πολύ σημαντικό συνέδριο στην Ελλάδα της κρίσης, και ειδικά τον υπουργό υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη και τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ (κ. Πάνο Ευστάθιου).

Ο τομέας της υγείας χαρακτηρίζεται αφενός μεν από τις σημαντικές προοπτικές του για ανάπτυξη, καινοτομία και επίδειξη δυναμισμού, αφετέρου δε από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει από την άποψη της οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγειονομικής μέριμνας, μεταξύ άλλων λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της προόδου που σημειώνει η ιατρική.

Το σίγουρο είναι ότι η εποχή μας είναι μία περίοδος αθρόας και αναπόφευκτης μετακίνησης ατόμων σε ξένες χώρες και δη στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς εξεύρεση εργασίας και αναζήτηση καλύτερων όρων διαβίωσης.

 Σκοπός της εργασίας, είναι η εξέταση και η παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά την υγεία των μεταναστών. Ποιές είναι οι ανάγκες για περίθαλψη; Ικανοποιούνται; Ποιά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κι αν αυτά βρίσκουν λύσεις ή οδηγούνται σε τέλμα. Προστατεύονται τα δικαιώματά τους για πρόσβαση στην υγεία μέσω νομοθεσίας; Στα πλαίσια αυτά εξετάζονται 6 θεματικές ενότητες:

  • Ισότιμη πρόσβαση των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας, η οποία για να εξετασθεί διεξοδικά και να παρουσιαστεί χωρίς κενά εξετάζεται από επιμέρους ενότητες που αναφέρονται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το δικαίωμα στην υγεία κατά το Σύνταγμα και το δικαίωμα στην υγεία κατά το διεθνές δίκαιο.
  • Προστασία της δημοσιάς υγείας
  • Προβλήματα κατά την είσοδο στη χώρα
  • Κέντρα φιλοξενίας και κράτησης παρανομών Μεταναστών
  • Ειδικότερα Ζητήματα, οπού η ενότητα αυτή εστιάζει στα δικαιώματα περίθαλψης πιο ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.
  • Απέλαση Μεταναστών

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρακολούθηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *