Η επιβολή νέων φόρων και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ εκφράζει την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης , μόλις ένα χρόνο μετά τις εκλογές.
Η αδυναμία αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους από τη κυβέρνηση την ωθεί σε παραβίαση των υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης, αλλά και σε πολιτική εξαπάτηση των εκλογέων της στους οποίους υποσχόταν παροχές, και όχι νέους φόρους, προεκλογικά.
Μετά από πολλά χρόνια συνεχών αυξήσεων το δημόσιο χρέος έφτασε τα 266 δις ευρώ το 2007, ή 49 δις περισσότερο από ότι ήταν το 2006. Με δημόσιο χρέος πάνω από το 110% του ΑΕΠ, η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το ποσοστό αυτό υπερβαίνει κατά 44% το ανώτερο όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωζώνης. Έτσι κάθε Ελληνίδα και Έλληνας (συμπεριλαμβανομένων και των νηπίων) χρωστά περί τα 21.000 ευρώ λόγω της κακοδιαχείρισης των κυβερνήσεων που εξέλεξε.
Η μόνη λύση για τη μείωση του δημόσιου χρέους θα ήταν η αναδιοργάνωση του κράτους, το χτύπημα της διαφθοράς με ταυτόχρονη κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και η ανάπτυξη της οικονομίας με φορολογικές ελαφρύνσεις που θα τόνωναν τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
Στον αντίποδα των παραπάνω η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να μειώσει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αφενός μεν προσπαθώντας να εξαπατήσει τη Στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία παρουσίασε «αύξηση» του ΑΕΠ κατά25%, και αφετέρου την εισαγωγή στο νέο προϋπολογισμό του 2009 νέων φόρων ύψους 6 δισ. Ευρώ. Η πρωτοφανής αυτή ετήσια αύξηση των φόρων κατά 12,3% αφορά κυρίως στην επιβολή ετήσιου φόρου στα ακίνητα, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Αντίθετα,.
Θεωρούμε ότι η παραπλάνηση –με λογιστικές απάτες– των «κουτόφραγκων» και οι φοροεισπρακτικές επιδρομές κατά των Ελλήνων εργαζομένων και επιχειρηματιών δεν αποτελούν συνταγή οικονομικής ανάπτυξης που θα δημιουργούσε πλούτο και θέσεις εργασίας για όλους.
Για αυτίο προτείνουμε –μετά τις εκλογές– ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στην ελεύθερη οικονομία, τη μείωση του κράτους και της φορολογίας, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και την τόνωση των επενδύσεων, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί με επιτυχία τις ευκαιρίες που της προσφέρουν οι παγκοσμιοποιημένες αγορές.